De allra flesta som gifter sig gör det för första gången. Vilket innebär att det är rätt många frågor som man inte har svar på när man ska gifta sig. Om du googlar denna fråga kommer du få väldigt många olika svar och likaledes om du frågar dina vänner. Att svaret varierar beror på en hel del olika saker och det gör det såklart svårt att få ett enkelt svar och ännu svårare att jämföra. Jag tänkte försöka förklara varför priser mellan olika fotografer skiljer sig så mycket åt och samtidigt ge dig värdefull kunskap när du ska välja en bröllopsfotograf.

Ett enkelt svar som avgör kostnaden är såklart den tid en fotograf lägger ner och därmed också vill ha betalt för. Här kan man säga att det finns tre kategorier. De som jobbar på heltid som bröllopsfotograf och/eller fotograf som också åtar sig att göra bröllop. Sedan finns det de som driver eget företag vid sidan om och åter sig bröllop eller andra fotouppdrag. Den tredje kategorin är de som inte alls driver något företag men åtar sig att göra det väldigt billigt eller till och med gratis. Enkelt kan man säga att priserna mellan dessa olika fotografer kan skilja sig åt rätt mycket. Men också vad du faktiskt får.  Utifrån min egen erfarenhet vet jag faktiskt inte fullt ut vad amatörer och hobbyfotografer levererar. Vad jag har sett kan det skilja sig åt väldigt mycket. Men jag vet vad de allra bästa proffsen levererar och det kan vara en bra måttstock och utgångspunkt för att du ska förstå vad du betalar för och vad du faktiskt kan få. De riktigt duktiga bröllopsfotograferna ger dig långt mer än bra bilder. De ger dig en upplevelse som du alltid kommer att minnas genom de fantastiska bilder de skapar. Ett minne för livet som tar dig tillbaka i tid och rum. Du får ett bemötande och ett möte där fotografen fångar er kärlek, era känslor och er dag och det i sin tur kommer du både se och känna i de bilder som ni tillsammans skapat. Ett möte handlar alltid om flera parter och det är mötet som era bilder kommer skapas. En duktig bröllopsfotograf skapar magi med i stort sätt vilken kamera som helst och gör det oavsett tid och plats. I andra änden har du hobbyfotografen som i bästa fall levererar fina bilder eller inte alls om du har otur. Självklart finns det undantag men kostnaden har en rätt stort samband med vad du faktiskt får.

Oavsett fotograf du väljer så är kostnaden allt som oftast avhängig vad du får och vad din fotograf kommer göra. Hobbyfotografen kan i sämsta fall ge dig minneskortet och du får ett antal oredigerade jpgbilder som du får göra vad du vill med. Du fick säkert många bilder och några kommer du säkert gilla. Men allt du får är bilder. Proffsfotografen kommer vilja prata med dig inför bröllopet, träffa dig och provfotografera inför bröllopet, vara ute i god tid och reka platsen, prata med prästen och möta upp er förbered med ett leende på läpparna för porträttfotografering. Hen tar bilder vid vigseln och på kyrktrappan, när ni minglar, när ni skålar, inleder middagen, under middagen, på festen och smiter iväg med er för att ta några porträttbilder till. Efter ett par veckor eller vad ni har kommit överens om får ni en länk till en hemsida där ni kan se alla de redigerade bilderna. De är många, de är vackra och underbara. Ni får sedan ett paket hemskickat i en fin kartong och där hittar ni bilder och ett usb-minne och ett lite fint tackkort. Sedan tidigare vet ni att bröllopsfotografen också kommer spara alla era bilder digitalt på flera olika ställen. Kanske vill ni ha ett album där fotografen väljer ut de bästa bilderna och ni får en berättelse om er dag. Som ni nu säkert förstår så är frågan “vad kostar en fotograf” rätt svår att besvara eftersom det svaret beror på vad du faktiskt vill ha.

// Fotograf Jonas Åkesson