Jag har alltid varit intresserad av övergivna platser och hus. För mig handlar det om nyfikenhet, att få kliva in en värld som stått stilla och se spår av det liv som en gång var. Det är också en känsla av förgänglighet, dystopi och frihet. Jag känner också ofta lite av en sorg och en undran varför det vackra har övergivits. Oftast kan man trots tidens gång skönja det vackra. Men sällan eller aldrig vet man inte hur det verkligen såg under dess glansdagar. Idag var jag dock med om något unikt när jag letade platser för att ta bröllopsbilder.

Jag hittade ett övergivet hus men en vacker allé och vad som med all säkerhet varit en vacker trädgård med ett fint hus och tillbyggnader. Jag fotograferade omgivningarna och tog mig mod att kliva in i det gamla huset. Jag möttes av ett vackert hus med ljusa tapeter och vackra kackelugnar och detaljer som tydde på att det hade varit ett vackert och ombonat hem. Det hängde en tavla på vägen och när jag gick närmare och fick se vad det föreställde blev jag glad, men samtidigt fylldes jag med en känsla av sorg. Tavlan var en flygbild av fastigheten och dess omgivningar. Den avslöjade en fantastisk vy av en huset, trädgården, allén och vyn ut mot vattnet. Jag kände direkt att jag måste få reda på vad som hänt. Varför hade man lämnat denna vackra plats och låtit den förfalla?

Jag tog några bilder till och lämnade huset. I närheten fanns en grannbyggnad och där fanns en liten gårdsbutik. Efter ha samtalat med ägaren fick jag veta att den förra ägaren hade lämnat huset för lite drygt 30 år sedan. I stort sätt låtit det förfalla och att det såldes när hen dog. Jag undrade såklart varför de förra ägarna inte ville sälja huset, men det förtäljer inte historien. Det verkar dock som de nya ägarna haft en ambition att på något sätt återställa huset, men det verkar som de givit upp den tanken. Jag hoppas de ändrar sig.

Här nedan kan ni se några bilder jag tog. Den vackraste bilden är ju dock inte min egen. Jag vet inte när bilden togs men om huset övergavs omkring 1983 och med tanke på ramen och att det är ett svart/vitt fotografi gissar jag att det är betydligt äldre än så. Jag gissar att bilden är tagen på 50- eller 60-talet.

Av respekt till nuvarande ägare vill jag ej avslöja var denna plats ligger.

Fotograf Jonas Åkesson