Valet av bröllopsfotograf kan såklart göras på många olika sätt och det finns många olika saker att tänka på. Vad som är viktigt för dig kan vara helt oviktigt för någon annan. Således är mina råd färgade av att jag dels är fotograf men också av vad jag själv tycker är viktigt.

1. Välj fotograf utifrån bildstil och känsla. Det mesta av din dag kommer sakta men säkert falla i glömska. Bilderna kommer du alltid ha kvar. Det flesta fotografer har sin stil och sitt sätt att skapa bilder. Det du ser kan du i de allra flesta fall också förvänta dig att få.

2. Jag tror det är få som ångrar att de satsade på en duktig fotograf. Desto fler som ångrar att de tog den billigaste. Men självklart avgör inte priset vad du får. Jag ser proffs som tar bilder jag aldrig skulle vara nöjd med och nybörjare med talang och ett riktigt bra bildseende. Skillnaden mellan amatör och ett proffs är att proffset kommer leverera bra bilder oavsett förutsättningar.

3. Jämför vad du faktiskt får och vad du vill ha. Vad som faktiskt ingår i paketen varierar väldigt mycket. Pris och kvalitet har inte ett absolut samband, men det är väldigt starkt. Antingen så köper du bilder eller så anlitar du någon som ger dig en känsla som du aldrig kommer att glömma och du får en massa underbara bilder och minnen på köpet.

4. Allra helst ska ni träffas! Men går inte det kan ni prata på telefon eller skype. Det är viktigt att ni får en känsla för er fotograf och att ni passar ihop. De som jobbar med bröllopsfotografering på hel- eller deltid gör det av en anledning och det märks.

5. En fotograf som tar bra bilder betyder inte att hen är en bra bröllopsfotograf. Det krävs mycket mer än att fotografen kan ta bra landskapsbilder eller till och med porträtt. Som bröllopsfotograf måste du ha förmågan att göra allt i stunden. Det finns ingen tid att be någon stå still eller ta några kliv bakåt eller fråga om prästen inte skulle kunna stå lite mer till höger. Ett bröllop är lite som att alla simmar ur bild hela tiden. Fotografen måste vara steget före för att kunna fånga de små ögonblicken. Som bröllopsfotograf måste man också kunna prestera i en situation som många vanliga och ovana fotografer upplever som stressigt och jobbigt.

6. Fotografering handlar också om teknik. Som ni vet så kan teknik fallera. Billigare kameror kan såklart fallera i större utsträckning än proffskameror. Därför har proffsen rätt dyra kameror och de har alltid minst två kameror och flera objektiv, batterier och minnen. Så att ifall något fallerar finns det en eller flera backuper. Du vill inte ha halva bröllopet taget med en iPhone.

7. Valet av plats. Personligen tycker jag valet av plats för porträttbilderna är väldigt viktigt. En duktig fotograf skapar bra bilder oavsett plats. Men en bra plats gör bilden så mycket bättre. En bra plats kan också vara något som förenar er, en plats ni känner igen eller en plats som symboliserar er relation eller framtid. En duktigt fotograf väljer rätt plats för er!

8. En duktig fotograf kan improvisera. Självklart ska ni ha en plan B för eventualiteter, men ibland räcker inte det och då behöver ni någon som kan skapa bilder oavsett plats, väder och vind.

9. Vad betalar du för? Betalar du för att få ett antal bilder eller betalar du för en känsla och ett minne för livet? Oavsett pris så är den tid du träffar fotografen endast en del av allt det som en fotograf gör. Din fotograf kommer om möjligt vilja träffa er innan och kanske ta provfotografier på den plats ni tillsammans väljer. Det handlar också om förberedelser, resor, utrustning, redigering, telefonsamtal mm. Vilket i slutändan handlar om minst den dubbla tiden.

Glöm inte ha roligt när ni blir fotograferade. Tänk tillbaka på hur ni träffades. Varför ni blev tillsammans? Första kyssen. Njut av stunden när det bara är ni två med vetskap om att denna dag kommer ni minnas resten av ert liv.

// Jonas Åkesson